Dating tussen tieners

Is het verstandig dat tieners daten? In principe is er geen vuiltje aan de lucht als 2 tieners mekaar daten. Aangezien de essentie van daten volgens Wikipedia is dat twee personen die elkaar nog niet of nauwelijks kennen, tijdens de date nader tot elkaar komen. Maar vaak genoeg wordt het woord daten al snel gerelateerd aan geslachtsgemeenschap hebben. Als men het dan vanuit die optiek zal bekijken, lijkt het wel verkeerd. Omdat tieners tot de leeftijdsklasse van 13 jaar tot en met 19 jaar behoren. Dat is toch nog geen leeftijd om seks te hebben? Of wel?

 

tieners

Tieners

Een hele belangrijke periode in de groeifase van de mens is de tienerperiode wat ook wel de puberteit wordt genoemd. In deze periode vinden de vele verandering plaats zowel uiterlijk als innerlijk. De jongens en meisjes ontwikkelen zich tot volwassene en worden geslachtsrijp. Ook wordt het gevoel voor seksualiteit interessant bij hun. Welke als gevolg heeft dat zij nieuwe dingen gaan uitproberen waarvan daten 1 van ze is.

 

zou-het-verboden-moeten-zijn-voor-tieners-om-te-daten

Zou het verboden moeten zijn voor tieners om te daten?

Om antwoord te geven op de bovenstaande vraag dient alvorens gelet te worden hoe men het begrip “daten” benaderd. Als men onder daten ook geslachtsgemeenschap verstaat wordt vanzelfsprekend ook een ander betekenis aan gehecht.

-Ten eerste zou het eigenlijk verboden moeten zijn voor tieners om te daten. Daten kan heel veel tijd en energie van je vergen. En omdat tieners nog in hun studerendefase zijn is het verstandig om hun tijd en energie daarin te stoppen. Verder kan tiener  daten ook andere negatieve gevolgen met zich meenemen zoals depressie, tienerzwangerschap en vroegtijdige stopzetting van studie.

– Ten tweede zou het wel toegestaan mogen zijn voor tieners om te daten. Daten kan ook vermakelijk zijn. Een ieder heeft recht op gezelschap. De meeste mensen nemen in deze periode ook ervaring op door te daten. Je leert zo reeds in vroege stadium hoe het inhoudelijke van een relatie eruit ziet. Deze tips kun je wellicht meenemen om in de toekomst belangrijke beslissingen te nemen alvorens een relatie aan te gaan.

Elke stap die men in het leven maakt kent voor en nadelen. De keuze ligt dus aan jezelf, jij bepaalt wat jij daarvan maakt. Een tiener is eigenlijk al voldoende in staat om te kunnen overwegen wat goed of slecht is voor hun.

 

rol-van-de-ouders

Rol van de ouders

Ouders nemen een heel belangrijke rol in tijdens de tienerjaren van een kind. In deze periode hebben kinderen juist meer aandacht nodig dan normaal. Maar vanwege het drukke werkleven, van bepaalde ouders komen sommige tieners veel te veel aandacht te kort. Deze tekortkoming is een van de oorzaken waarom tieners elders hun aandacht proberen te zoeken. En dus overgaan tot daten. Verder speelt communicatie tussen ouders en hun kinderen ook een cruciale rol. Het mag absoluut geen taboe zijn om te kunnen praten over onderwerpen zoals daten en de gevolgen die bij komen kijken. Ten slotte is er ook vaak gebleken dat kinderen van wie de ouders gescheiden zijn veel eerder beginnen met daten dan normaal.